Termékek Menü

Az első lézernyomtató csupán 40 éves

Az első lézernyomtatót 1977 nyarán dobták piacra. A Xerox 9700, a vállalat első kereskedelmi forgalomba került lézernyomtatója, amely amellett, hogy új üzletágat teremtett, elindította világelsőként a digitális nyomtatást - egy igazi máig tartó sikerszériát.

Ez az az üzletág, ami napjainkban is folyamatosan virágzik és fejlődik, több mint 120 milliárd dollár éves bevétel mellett világszerte.

1969-ben kapta Gary Starkweather, a Xerox 31 éves mérnöke azt a feladatot, hogy növelje a faxberendezések sebességét. A kutatásai azonban más irányba vitték a munkásságát. Egyre nagyobb teret kapott az a vágy, hogy olyan gépet alkosson, amely nem csupán gyors másolatot készít és továbbít, mint a fax, hanem a személyi számítógéphez csatlakoztatva újra és újra eredeti dokumentumot állít elő. Ezt úgy tudta kivitelezni, hogy egy fénymásolót teljes egészében átalakított és a lézernyomtatás kifejlesztése lett a fő cél. Korszakalkotó innováció következett be, amely végérvényesen megváltoztatta az üzleti kommunikáció lehetőségeit.

1977-ben debütálhatott a lézernyomtató, a Xerox 9700-as modell. Az üzleti felhasználók számára kialakított, a mindennapi munkában használható lézernyomtató sikertörténet lett. A gép 120 oldal per perces sebességével, automatikus kétoldalas nyomtatási funkciójával, 300 dpi-s felbontásával, lapadagolási megoldásával, illetve a grafikus tartományok kinyomtatásának opciójával technikai áttörést hozott a dokumentumkezelés területén.

Az említett modell közel 20 évig a gyártó legsikeresebb terméke volt. Évente több mint egymilliárd dolláros bevétele származott a vállalatnak a készülék eladásából. 2012-ben Gary Starkweathert Amerikában beválasztották a Feltalálók Nemzeti Dicsőségcsarnokának tagjai közé. Ma már nyugdíjas éveit éli. 

Forrás: https://pcforum.hu/hirek/19681/40-eve-adta-ki-az-elso-lezernyomtatojat-a-xerox

Tartalomhoz tartozó címkék: blog