Termékek Menü

Hallottál már az óceántisztító gépről?

Azt már mindenki tudja, hogy tengereink, óceánjaink nagy bajban vannak. A túlhalászás hatalmas probléma, de ugyanilyen fontos szembenézni azzal, hogy mára több az óceánban a műanyag hulladék, mint a hal. Jelenleg 80 ezer tonnányi hulladék úszik a Csendes-óceán felszínén, csak a Hawaii és Kalifornia közötti területen.

 

Görögországnál sem jobb a helyzet

Ez a tarthatatlan állapot szúrt szemet egy Boyan Slat nevű holland középiskolás fiúnak, amikor sok évvel ezelőtt egy görögországi nyaralása során búvártanfolyamon vett részt. Ekkor szembesült a probléma gigantikus méreteivel. Kutatásokba kezdett a műanyag szennyezettséggel kapcsolatban, és megdöbbenve tapasztalta, hogy senki semmi komoly lépést nem tesz a probléma ellen. Ettől kezdve középiskolás éveit annak szentelte, hogy rájöjjön, miért nem tartják megvalósíthatónak a kutatók az óceán megtisztítását. Slat mára 24 éves, még mindig nagyon fiatal és lelkes, de időközben feltalálta az első óceántisztító gépet, valamint megalapította a The Ocean Cleanup non-profit szervezetet és kutatócsoportot.

Megoldás az óceántisztító gép?

„Mi, emberek hoztuk létre ezt a problémát, így az is a mi felelősségünk, hogy megoldást találjunk rá” – mondta Boyan Slat 2017. májusi sajtótájékoztatóján, amelyen előrukkolt az óceántisztító gép munkába állásának hírével. A masinát 2017-ben tesztüzembe, majd 2018. nyarán élesben is munkába állították.

Hogy működik?

Az óceántisztító gép 40, egyenként 12 méteres csövön át szívja fel a szemetet a víz áramlatainak segítségével. Becslések szerint 5 év alatt tisztíthatja meg a Csendes-óceáni szemétsziget területének felét. Már ez is hatalmas előrelépést jelentene, hiszen a műanyaghulladék évente több mint százezer bálna, delfin, fóka, vízimadár, halak és más tengeri élőlények pusztulását okozza.

Huh, de jó, hogy vannak ilyen ügyes gyerekek, mint Boyan Slat! Akkor most hátradőlhetünk?

Dehogy! A problémát magát mi, emberek, és a fogyasztói szokásaink okozzák. Mindenképpen változtatásra van szükség, ha még évtizedek múlva is szeretnénk ezen a bolygón élni. Határozott lépéseket kell tennünk a műanyag hulladékok drasztikus csökkentésére vagy teljes felszámolására. Itt az ideje, hogy ne dobjunk el olyasmit, aminek semmi baja, és minimális befektetéssel még használható vagy újrahasznosítható.

Nem hulladék, csak kiürült!

Itt vannak tökéletes példának a tonerek. Rengeteget használ belőlük a társadalmunk, és amint kiürültek, mennek a kukába. Pedig alkatrészeik 80-90%-a tökéletes állapotban van, közel sem hulladék. A puszta töltésük ugyan minőségromlással jár, de szerencsére létezik már jobb megoldás.

A Retinta tonerek használt, de teljesen ép alkatrészek újraépítéséből álló tonerek. A festékkazettákat laboratóriumi körülmények között szétszerelünk, elemeit műszeresen bevizsgálunk. A már elhasználódott alkatrészeket újra cseréljük, de a még remek állapotban levőket újrahasznosítjuk. Így a gyári tonerek minőségét tudjuk adni a magyar vállalkozásoknak, a lehető legmagasabb hulladék-újrahasznosítással, megfizethető áron.

Ha szívesen váltanál környezetbarát, újjáépített tonerre, fordulj hozzánk, és segítünk!

Forrás: theoceancleanup.com

Tartalomhoz tartozó címkék: blog