Termékek Menü

Napelemet nyomtató nyomtató - Létezik?

Ilyen nincs és mégis van?

A Xerox vállalat ismét nagyot álmodik - ki gondolta volna? Hihetetlen innovációk és fejlesztések napról napra.

PARC kutatóvállalat jelenleg napenergiával működő digitális nyomtatási folyamat kialakításával kísérletezik. Ezzel a technológiával megnövelhetjük a napelemek hatékonyságát. Az ötlet lényege, hogy a lencsék összegyűjtik és kis cellákra fókuszálják majd a napfényt.

A szakemberek igyekeznek az alkatrészek méretének kicsinyítésével és alapos kivitellel, valamint egy relatív olcsó előállítási folyamat kialakításával a technológiát versenyképessé tenni. Az új eszköz félvezető chipeket, vagyis "chipleteket" tintaként képes nyomtatni.

Az utóbbi években a mérnökök megtalálták a módját, hogyan csökkentsék milliméteres nagyságúra azokat az alkatrészeket, amelyek elengedhetetlenek a napfény koncentrálásához és fókuszálásához. A Sandia Nemzeti Laboratóriumban sikeresen létre is hoztak mikrocellákat, amelyek megtartva a panel lapos kialakítását, összekapcsolhatóak a fókuszáló elemekkel. A PARC kutatói úgy gondolják, hogy ezzel a technológiával egy újfajta elektromos eszköz jön létre, amely különféle nyomtatott chipletekből áll és ez a technika lehetővé teszi, hogy ugyanúgy nyomtathassanak ki a jövőben elektromos, illetve optikai alkatrészekből álló nagyméretű rendszereket, ahogy a normál nyomtatók egy dokumentumot tudnak.

Forrás: https://pcforum.hu/hirek/18239/napelemeket-nyomtato-rendszer-letrehozasan-dolgozik-a-xerox

Tartalomhoz tartozó címkék: blog